Αριστερά ο Νέιθαν Γκάρντελς και δεξιά ο Νίκολας Μπεργκρούεν.
Έτσι λοιπόν, ψάχνοντας να βρούμε ποιοι φορείς σχεδιάζουν και υλοποιούν και μέσω ποιων τρόπων το νέο και αποτρόπαιο Imperium, ανακαλύπτουμε ότι το Ινστιτούτο Διακυβέρνησης Μπεργκρούεν (Berggruen Institut of Governance), σχεδόν άγνωστο στο ελληνικό ευρύ κοινό, είναι αυτό που το προωθεί ίσως περισσότερο οργανωμένα από οποιονδήποτε άλλον.
Το Ινστιτούτο Μπεργκρούεν που ιδρύθηκε το 2010 και εδρεύει στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, ισχυρίζεται ότι θέλει «να συνδυάσει τη δυτική εμπειρία στη Δημοκρατία, και το κινέζικο μοντέλο διακυβέρνησης».
Το Ινστιτούτο φαίνεται ότι έχει ισχυρές προσβάσεις σε πολλούς πολιτικούς των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πλείστες κυβερνήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλων δυτικών χωρών, καθώς και δορυφόρων τους.
Ιδρυτές του Ινστιτούτου επισήμως φέρονται ως ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής και συλλέκτης έργων τέχνης Νίκολας Μπεργκρούεν (Nicolas Berggruen) και ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και εντεταλμένος στα ΜΜΕ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Νέιθαν Γκάρντελς (Nathan Gardels).
Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι ο Μπεργκρούεν και ο Γκάρντελς είναι και οι δύο μέλη του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ή αλλιώς Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (Council on Foreign Relations –C.F.R.) 1 και ότι συχνά συμμετέχουν αμφότεροι ως ομιλητές σε διαλέξεις του αδελφού οργανισμού Chatham House, που είναι το άλλο όνομα του περιβόητου Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Θεμάτων του Λονδίνου (Royal Institute of International Affairs – R.I.I.A.), οργανισμού που δημιουργήθηκε το 1919 από έναν κύκλο μυημένων της Στρογγυλής Τραπέζης, με σκοπό την επέκταση του βρετανικού Imperium.
Επισημαίνουμε δε ότι οι μεγαλύτεροι δωρητές του Chatham House είναι τα Ίδρυματα: Σταύρος Νιάρχος, Open Society του Τζορτζ Σόρος, Mπιλ και Μελίντα Γκέιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πετρελαϊκή Chevron και πολλοί άλλοι διεθνείς οργανισμοί.
Νίκολας Μπεργκρούεν
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποιοι είναι οι φερόμενοι ως ιδρυτές του Ινστιτούτου. Ο Νίκολας Μπεργκρούεν γεννήθηκε το 1961. Ο πατέρας του ήταν ο γερμανο-εβραϊκής καταγωγής συλλέκτης έργων τέχνης Χανς Μπεργκρούεν, που θεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.
Ο Μπεργκρούεν, που έχει γερμανική και αμερικανική υπηκοότητα, μετά από μια ανήσυχη νεότητα με μαρξιστικές ανησυχίες, αφού απέκτησε πτυχίο Οικονομικών και Διεθνών Υποθέσεων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το 1984 ίδρυσε την εταιρεία συμμετοχών Berggruen Holdings, η οποία από την ίδρυσή της έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 άμεσες επενδύσεις σε διάφορες εταιρείες.
O Nίκολας Μπεργκρούεν το 2015 μιλώντας σε διάλεξη για τη σύσφιξη των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Κίνα.
Μέσα από το Ινστιτούτο ενθαρρύνει τη μελέτη και τον σχεδιασμό συστημάτων «καλής διακυβέρνησης, κατάλληλων για τον 21ο αιώνα». Μόνο που μια διακυβέρνηση που σχεδιάζεται από οργανισμούς των μεγιστάνων, δεν μπορεί de facto να είναι καλή για τους λαούς, αλλά μόνο για το Imperium.
Νέιθαν Γκάρντελς
Ο Νέιθαν Γκάρντελς γεννήθηκε το 1952, είναι συνιδρυτής του Ινστιτούτου και υπήρξε αρχισυντάκτης του The WorldPost, μιας διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας Washington Post, που σήμερα έχει μετατραπεί στο περιοδικό νεοταξίτικου προβληματισμού με τίτλο Noēma.
Mε μια ματιά στη θεματολογία του άλλωστε, πιάνει κανείς αμέσως το …νόημα περί τίνος πρόκειται.
Ο Γκάρντελς κατέχει πτυχίο συγκριτικής πολιτικής, αρχιτεκτονικής και πολεοδομικού σχεδιασμού από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ενώ έχει γράψει άρθρα για πολλά διεθνή ΜΜΕ καθώς και δύο βιβλία. Από το 1986 είναι μέλος του δικτύου των ΜΜΕ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ