Type Here to Get Search Results !

Υπόθεση τρομοκρατίας στο Μπουργκάς εναντίον Ισραηλινών τουριστών

του Ιωάννη Μιχαλέτου

Αρχικά ο βομβαρδιστής ονομάστηκε «Mehdi Ghezali», ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στο Γκουντάναμο της Κούβας από το 2002 έως το 2004. Ο πατέρας του είχε συναντηθεί με τον Abdolrahman Barzanjee, συνεργάτη της Αλ Κάιντα και συντονιστή του Ansar Al-Islam για την Ευρώπη.

Ο Ghazali ήταν φίλος με έναν σουηδό πράκτορα ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Abu Zubadayah, υψηλού επιπέδου αξιωματούχου της Al Qaeda.


Απελευθερώθηκε στη Σουηδία στις 8 Ιουλίου 2004. Ο Γκαζάλι συμμετείχε σε διαδήλωση στις 4 Ιουλίου 2006 που πραγματοποιήθηκε έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ζητώντας το κλείσιμο της εγκατάστασης του Γκουαντάναμο.

Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Πουντζάμπ, Πακιστάν, για υποψίες ότι είχε δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Ο αρχηγός της Πακιστανικής αστυνομίας Mohammad Rizwan περιέγραψε τον Γκεζάλι ως «πολύ επικίνδυνο»

Αλλά η σουηδική εφημερίδα The Local χαρακτήρισε τις ενέργειές του ως «μια ακίνδυνη συνάντηση με ένα μουσουλμανικό αναβιωτικό κίνημα, το Tablighi Jama» Εν πάση περιπτώσει, οι σουηδικές αρχές ήθελαν να μην τον παρακολουθούν στενά παρά τις σειρές προειδοποιήσεων ότι ενέχει σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.

Από τις 23/07/2012 η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί και οι αρχές της Σουηδίας αρνήθηκαν τη συμμετοχή του, αν και ο ίδιος δεν έχει εμφανιστεί στο κοινό. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στις 22 Ιουλίου, αναφέρθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβετάν Τσβετάνοφ, ο αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για την έρευνα, «αρνήθηκε φήμες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ταυτότητα του βομβιστή και είπε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι Η Χεζμπολάχ ήταν πίσω από την επίθεση. " Επιπλέον, η εισαγγελέας του Μπουργκάς Kalina Tchapkanova ανέφερε μάρτυρες που δήλωσαν ότι ο δράστης «μιλούσε αγγλικά με ελαφριά προφορά» και φάνηκε να είναι αραβικός, ενώ η σύζυγος του ιδιοκτήτη μιας υπηρεσίας ενοικίασης αυτοκινήτων είπε ότι ήταν σίγουρη ότι ο δράστης ήταν αραβικής καταγωγής, και ότι είχε ξυρισμένο κεφάλι.

Η περιοχή των Βαλκανίων έχει μια πολύχρωμη πρόσφατη ιστορία σχετικά με την ύπαρξη τζιχαντιστών και τρομοκρατικών δικτύων που σχετίζονται άμεσα με αυτά στη Μέση Ανατολή. Η μεγαλύτερη εισροή σημειώθηκε στον Γιουγκοσλαβικό πόλεμο της δεκαετίας του '90 και έκτοτε εξελίχθηκε η απειλή.

Το ζήτημα έχει αποκτήσει σημασία στις αρχές του 2010 όταν ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, έκανε ρητές παρατηρήσεις για το θέμα, ενώ μια ενδιαφέρουσα πτυχή έχει προκύψει μέσω πολλών καναλιών πληροφοριών που σχετίζονται με την ύπαρξη άμεσων δεσμών της Χεζμπολάχ στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Αλβανία .

Επιπλέον, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό των ΣΚΟΠΙΩΝ  Νικόλα Γκρουέφσκι τον Ιανουάριο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι τα βαλκανικά κράτη ήταν ο νέος στόχος της παγκόσμιας τζιχάντ. «Οι τρέχουσες εκθέσεις δείχνουν σαφώς ότι η περιοχή των Βαλκανίων είναι ο νέος στόχος της παγκόσμιας τζιχάντ, η οποία σκοπεύει να δημιουργήσει υποδομές και να στρατολογήσει ακτιβιστές εκεί», δήλωσε ο Λίμπερμαν «Αυτό φαίνεται από τις απόπειρες ορισμένων ισλαμιστών, ιδίως Σαουδικών οργανώσεων που μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Αφρική και τη Νότια Αμερική για να τα φέρουν στις περιοχές που κατοικούνταν από Βόσνιους και Αλβανούς », πρόσθεσε.

Ο Furhermore, σε ειδική έκθεση της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», στις 21 Δεκεμβρίου 2010, σημειώθηκε με σημαντικές λεπτομέρειες η υπόθεση της διαδρομής ισλαμικών τρομοκρατών από το Λίβανο προς την Ευρώπη.

Το άρθρο με τίτλο «Liban-une filiere djihadiste vers l'Europe», απεικονίζει σαφώς τους κινδύνους που εμπλέκονται και για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο στρατός του Λιβάνου Κορνέλ Μαχμούντ Ίσα σημείωσε στους Γάλλους δημοσιογράφους ότι από το Νοέμβριο του 2010, περίπου 20 εξτρεμιστές κατάφεραν να ξεφύγουν από ένα στρατόπεδο όπου κρατήθηκαν στον Λίβανο και βρήκαν το δρόμο τους στην ΕΕ.

Δήλωσε ότι οι αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί σε διεθνές επίπεδο, αν και παραδέχτηκε ότι αυτό είναι ένα δύσκολο έργο. Από τη μεριά τους, οι γαλλικές αρχές ασφαλείας πιστεύουν ότι πρόκειται για μια νέα αποστολή Τζιχάντ που κατευθύνεται προς ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Σε διαβαθμισμένα έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους ριζοσπαστικές ομάδες στο Λίβανο, σημειώθηκε, ότι τα άτομα που ονομάστηκαν: Karoum Imad Youssef, Ahmad Kayed και Sidawa, κατάφεραν να φύγουν από το στρατόπεδο στο παρελθόν και μέσω της Συρίας και της Τουρκίας ξεπέρασαν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία με βοήθεια των δικτύων μεταφοράς παράνομων μεταναστών που διαχειρίζονται οι Τούρκοι.

Επιπλέον κατάφεραν να αποκτήσουν ψεύτικες ταυτότητες και τελικά πιάστηκαν από μια κοινή επιχείρηση των βουλγαρικών και ελληνικών αρχών. Αυτή η υπόθεση σύμφωνα με πολλές αξιόπιστες πηγές παρακολουθήθηκε στενά από τη βρετανική και τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών, λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι δύο χώρες ήταν ο απόλυτος προορισμός του Λιβάνου. Ο Mahmoud Issa, δηλώνει ότι πρέπει να βρεθούν περισσότερες υποθέσεις που αποφεύγουν τις αρχές μέχρι στιγμής. Στο άρθρο η Ελλάδα αναφέρεται ως μια διασχίζοντας περιοχή από την οποία δυνητικοί τρομοκράτες ταξιδεύουν στο δρόμο τους προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2011, ο Galeb Taleb, Λιβανέζος υπήκοος που διαμένει ως παράνομος μετανάστης στην Αθήνα, συνελήφθη από τις αρχές όπου αποκάλυψε ότι ήταν μέλος της ομάδας Fatah al-Islam. Η ιταλική εφημερίδα Corriera De la Sera, σημείωσε ότι ήταν σε κίνηση για επίθεση στην ΕΕ.

Το 2008 συνελήφθη στην Ελλάδα ο Mohammed Moussa, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε επίθεση εναντίον κυβερνητικών αρχών στο Λίβανο νωρίτερα εκείνο το έτος. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ένας από τους ηγέτες της Φατάχ αλ-Ισλάμ, Αμπού Αντνάν, είχε ζήσει στην Ελλάδα στο παρελθόν και συνέστησε στους οπαδούς του τη χώρα να περάσουν στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, αρκετά άλλα μέλη της ομάδας εικάζεται ότι έχουν εξαπλωθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.


Οι προαναφερθείσες ομάδες, είναι οι Λιβανέζοι-Συριακές Ταφίρι και σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Παράλληλα, οι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης είχαν αποτολμήσει από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο του 2012, στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να συναντηθούν και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με πρώην αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας της UCK. Η δολοφονία 5 πολιτών στα ΣΚΟΠΙΑ από ριζοσπαστικούς ισλαμιστές πρόσφατα, η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο στα τέλη του 2011 και οι πολυάριθμες αναφορές από αξιόπιστες πηγές για μια ευρύτερη δραστηριότητα τρομοκρατικών κύκλων ισλαμικής φύσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργούν μεγάλα ερωτήματα για την ύπαρξη ένα σχέδιο για περαιτέρω επιθέσεις, όπως αυτή εναντίον των Ισραηλινών τουριστών στο Μπουργκάς.

Η αναταραχή στη Συρία φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τα «μονοπάτια» της δεκαετίας του ’90 μεταξύ των Σαλαφιστών στη Μέση Ανατολή και των απογόνων τους σε διάφορες τοποθεσίες στα Βαλκάνια, μέσω της Τουρκίας. Τέλος, η αποδιοργάνωση της συσκευής πληροφοριών και ασφάλειας διαφόρων αραβικών κρατών λόγω της «Αραβικής Άνοιξης» είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των συστημάτων επιτήρησης για την παρακολούθηση χιλιάδων δυνητικών τρομοκρατών που τώρα αισθάνονται πιο ικανά να αποφύγουν την παρακολούθηση, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις διεθνώς.

Παρόλο που είναι ακόμη νωρίς να εντοπίσουμε τους ενόχους των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Μπουργκάς, υπάρχουν τρεις κύριοι ύποπτοι που περιλαμβάνουν:

- Χεζμπολάχ, είτε άμεσα είτε μέσω ενός αυτόνομου κελιού

- Η Αλ Κάιντα μέσω των μυριάδων των χαλαρά συνδεδεμένων κυττάρων, που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ή μέσω μιας ομάδας «Λευκής Αλ Κάιντα»

- Τελευταία, μια «υβριδική ομάδα» που αποτελείται από Καυκάσιους Ισλαμιστές ή / και τοπικούς Βούλγαρους Σαλάφης και / ή τουρκικές ριζοσπαστικές ομάδες.

https://www.rimse.gr

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Total Pageviews