Η (λαθρο)μετανάστευση απειλεί και την Θράκη;
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Παρακολουθώντας την τρέχουσα ειδησεογραφία, ανατρέχουμε σε παλαιότερη εκτίμησή μας ότι “Οι κάτοικοι της Θράκης παρατηρούν ανίκανοι να αντιδράσουν τις αυξανόμενες λαθρομεταναστευτικές ροές ενώ και στην Κομοτηνή πλέον εισέρχονται παράτυποι μετανάστες χωρίς να έχουν λείψει και καταδιώξεις διακινητών σε δρόμους της πόλης!”
Σύμφωνα με τα διάθεσιμα στοιχεία σε επίπεδο Επικράτειας ενδεικτικά, από τον Μάιο και μετά παρατηρείται μία συνολική αύξηση της τάξεως του 218% των “εισροών” έχοντας δεχτεί παραπάνω από 40.000 λαθρομετανάστες, με περίπου το ¼ να προέρχεται από τα χερσαία σύνορα το Έβρου και ολόκληρο τον χρόνο έως τώρα έχουμε δεχτεί συνολικά πάνω από 53.000 λαθρομετανάστες με περίπου 11.000 από τον Έβρο.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου των Συνοριοφυλάκων Ν. Έβρου, κάθε ώρα περνάει τα ελληνοτουρκικά σύνορα και συλλαμβάνεται ή παραδίδεται στις αρχές μια ομάδα 30 ατόμων, δηλαδή 720 άτομα το 24ωρο. Κι αυτό αφορά μόνο στην περιοχή Ορμένιο – Καστανιές (τρίγωνο) του Βόρειου Έβρου.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε την σημασία των αριθμών (οι οποίοι δυστυχώς επιδέχονται διορθώσεις προς τα πάνω, καθώς δεν υπάρχουν συνολικές αθροιστικές καταγραφές από τις αρμόδιες αρχές) αποπειραθήκαμε να καταγράψουμε τις τάσεις της κοινής γνώμης όπως αυτές καταγράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο ελληνικό διαδίκτυο με ιδιαίτερη έμφαση και στην περιοχή της ΠΑΜΘ.
Οι αναφορέςχρηστών Social Media και διαδικτύου για τη μεταναστευτική κρίση , σύμφωνα ανάλυση περιεχομένουτου λογισμικού PaloPro για Web & Social Listening και Analytics, δύναται να κατηγοριοποιηθούν με βάση τα ακόλουθα, κατά προσέγγιση ποσοστά:
• Το 70% χρηστών του Twitter εκφράζουν φόβους για τις παρενέργειες των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες.
• Το 40% χρηστών του Twitter και του διαδικτύου επικρίνουν τη μεταναστευτική πολιτική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μετεγκατάσταση ποσοστόπροσφύγων/ μεταναστών σε όλη την ενδοχώρα.
• Το 40% χρηστών του Twitter, χρησιμοποιούν τον όρο λαθρομετανάστες.
• Το 30 % χρηστών του διαδικτύου επικρίνουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που εμπλέκονται με τους πρόσφυγες.
• Το 40% χρηστών του Twitter ενημερώνεται για το προσφυγικό από τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, κυρίως των νησιών.
• Το 50 % χρηστών του διαδικτύου θεωρεί τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων ανεπαρκή, επειδή οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας δεν έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές.
• Το 40% χρηστών του Twitter εκτιμούν ότι οι προσφυγικές ροές, αποτελούν μια παράμετρο ενός υβριδικού πολέμου του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με στόχο την αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού και τη δημιουργία μουσουλμανικών μειονοτήτων.
• Το 20 % χρηστών του Twitter συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους και επικρίνουν τις όποιες αντιδράσεις, που τις αποδίδουν σε ακροδεξιές ρητορικές και κινδυνολογίες.
• Το 40% χρηστών του Twitter εκφράζει δυσαρέσκεια για το μπλοκάρισμα δρόμων και επεισοδίων που προκαλούνται από μετανάστες.
Η ποιοτική εμβάθυνση στις στατιστικές αναφορές κι επιμέρους καταγραφές δείχνει ότι οι χρήστες εμφανίζουν μία “συντονισμένη συσπείρωση” σε ζητήματα κυρίως εγκληματικότητας , ατομικής, κρατικής κι εθνικής ασφάλειας με αφορμή μικρά ή μεγαλύτερα περιστατικά παραβατικότητας που σχετίζονται με νομίμως διαμένοντες μετανάστες και πρόσφυγες ή ανεξέλεγκτες ομάδες λαθρομεταναστών.
Πιο συγκεκριμένα:
• Γίνονται διαρκείς αναπαραγωγές ειδήσεων του αστυνομικού δελτίου (και με περιπτώσεις fake news αλλά όχι σε βαθμό που να αλλοιώνουν το τελικό αποτέλεσμα) με περιστατικά στα οποία πρωταγωνιστούν λαθρομετανάστες όπως λ.χ. στη Θεσσαλονίκη όπου Πακιστανοί απήγαγαν 18χρονο ομοεθνή τους, τον βίαζαν, βιντεοσκοπούσαν τις αποτρόπαιες πράξεις τους και ζητούσαν λύτρα από τους συγγενείς του, για να τον αφήσουν ελεύθερο, η συμπλοκή Αφγανών με μαχαίρια στο hot spot στα Διαβατά, ειδήσεις από τις δομές των νήσιων του ΒΑ Αιγαίου κοκ
• Γίνονται διαρκείς αναπαραγωγές ειδήσεων του αστυνομικού δελτίου (και με περιπτώσεις fake news αλλά όχι σε βαθμό που να αλλοιώνουν το τελικό αποτέλεσμα) με περιστατικά στα οποία πρωταγωνιστούν λαθρομετανάστες όπως λ.χ. στη Θεσσαλονίκη όπου Πακιστανοί απήγαγαν 18χρονο ομοεθνή τους, τον βίαζαν, βιντεοσκοπούσαν τις αποτρόπαιες πράξεις τους και ζητούσαν λύτρα από τους συγγενείς του, για να τον αφήσουν ελεύθερο, η συμπλοκή Αφγανών με μαχαίρια στο hot spot στα Διαβατά, ειδήσεις από τις δομές των νήσιων του ΒΑ Αιγαίου κοκ
• Στην παραπάνω επισήμανση εντάσσεται στα τοπικά δεδομένα και η είδηση (αρχικώς μεταδοθείσα από τα tourkikanea) για πράξη ακολασία από Πακιστανό Λαθρομετανάστη η οποία αναπαράχθηκε από ιστολόγια και χρήστες του διαδικτύου με μεγάλη διάχυση στην τοπική κοινή γνώμη. Τελικά (ανεπισήμως) αναφέρεται ότι πρόκειται για “μονίμως διαμένοντα αλλοδαπό που έχει δις προσαχθεί στον Εισαγγελέα για “πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις” ενώ από σχόλιο άλλου χρήστη στο διαδίκτυο προκύπτει ότι πρόκειται για αλλοδαπό συριακής καταγωγής. (εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.)
• Υπάρχουν διαρκείς αναφορές των πολιτών σε καταστάσεις που αναδεικνύουν ένα μεγάλο έλλειμμα ασφάλειας όπως αυτό καταγράφεται τουλάχιστον στο ελληνικό διαδίκτυο και συνδέεται με διαμαρτυρίες και μεμονωμένα περιστατικά αντιδρούντων κατοίκων σε Λέσβο, Χιο, Σάμο, Γιαννιτσά, Σέρρες, Βρασνά κοκ.
• Σε τοπικό επίπεδο έχουμε σαφείς αναφορές στον κίνδυνο που διατρέχουν οι χρήστες του οδικού δικτύου της ΠΑΜΘ λόγω της εμπλοκής ΕΛ.ΑΣ. και διακινητών/διακινουμένων λαθρομεταναστών σε κύριο, δευτερεύον και τριτεύον οδικό δίκτυο!Ενδεικτικά, μόνο τις πρώτες 3-4 ημέρες του Νοεμβρίου οι αστυνομικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και μπλόκα σε οχήματα που κρίνονται ύποπτα κατά μήκος της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εντόπισαν 60 παράτυπους μετανάστες και συνέλαβαν 6 διακινητές. Στην τελευταία περίπτωση της Ξάνθης, 41 μετανάστες είχαν στριμωχτεί σε φορτηγό ψυγείο που οδηγούσε ένας Γεωργιανός με ό,τι κινδύνους θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό για την σωματική τους ακεραιότητα.
• Σαφείς είναι οι αναφορές και σε ομάδες αλλοδαπών που έχουν εγκατασταθει σε αγροτικές περιοχές στην ΠΑΜΘ κυρίως σε Έβρο και Ροδόπη , ενώ καταγράφονται επωνύμως και περιστατικά επιθέσεων σε διερχόμενα οχήματα και στους οδηγούς αυτοκινήτων, ενώ κάτοικοι χωριών διαμαρτύρονται για ζημίες στην φυτική και ζωϊκή παραγωγή τους, αφού έχουν υπάρξει κλοπές σε σπιτικούς λαχανόκηπους και σφαγές ζώων ελευθέρας βοσκής (αρνιών και κατσικιών).(κι εδώ δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από αρμόδιες αρχές)
• Λίγες αλλά αξιοσημείωτες οι αναφορές για ομάδες αλλοδαπών που εισέρχονται παρανόμως από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο και κινούνται νότια προς την περιοχή του “Γιακά”, Ίασμο και από εκεί βγαίνουν σε κεντρικό ή δευτερεύον δίκτυο πεζή χωρίς αστυνόμευση
• Μία συνδυαστική εκτίμηση από σχόλια χρηστών του διαδικτύπου προκύπτει ότι περίπου 1.500 λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται, παραδίδονται ή περνούν απαρατήρητοι από τον Έβρο ενώ σε καθημερινή βάση από τα νησιά του Αιγαίου εισέρχονται λάθρα άλλοι τόσοι περίπου και διαπιστώνουμε πως περίπου 2.000 με 3.500 χιλιάδες λαθρομετανάστες μπαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα
• Από τους “καταρτισμένους” χρήστες που έχουν αναλάβει και ρόλο influencer γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στην σύνδεση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος με τους μηχανισμούς της λαθρομετανάστευσης παραθέτοντας στοιχεία διεθνών αστυνομικών οργανισμών, αξιωματούχων ΟΗΕ/ΙΝΤΕΡΠΟΛ/FRONTEX, εγκληματολόγων κοκ
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο “τζίρος” της μπίζνας της λαθρομετανάστευσης ανέρχεται ετησίως σε 5 δις ευρώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με αυξητική τάση καθώς εμπλέκονται και δραστηριότητες όπως διακίνηση όπλων, εμπόριο οργάνων, διακίνηση ανθρωπίνων οντοτήτων κοκ. Τα τελευταία σχόλια των χρηστών συνδέονται και με (αυθαίρετες ) εκτιμήσεις για αύξηση της εγκληματικότητας κατά 30% επί ελληνικού εδάφους την τελευταία περίοδο.
• το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται οι αναφορές σε σύνδεση λαθρομεταναστών, ομάδων του ριζοσπαστικού Ισλάμ και οργανώσεων τύπου μαφίας και γίνεται ευθείες αναφορές σε “ισλαμικό εποικισμό” και “εισβολείς”.
• Αυτό το τελευταίο στοιχείο επικαλούνται και όσοι οργανώνουν μεμονωμένα ξενοφοβικά και “ρατσιστικά” χάπενινγκ και είναι προφανές ότι συνδέονται με συγκεκριμένα κόμματα ή πολιτικές οργανώσεις του περιθωρίου οι οποίες έχουν σαφή πολιτική στόχευση ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως αντίβαρο στις “ΜΚΟ – φορείς αλληλεγγύης” και σε άλλες ανάλογες κινήσεις
Έχοντας μακρά εμπειρία στην παρατήρηση των τάσεων της κοινής γνώμης με δεκάδες δημοσιευθείσες αναλυσείς, εκτιμάται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που βλέπουμε όχι μόνον μία δυσαρέσκεια ή απαρέσκεια προς τους “λάθρα εισελθόντες αλλοδαπούς” αλλά και μία τεκμηριωμένη αντίδραση που δεν φαίνεται να κατευθύνεται από ψεύτικα προφίλ ή χρήστες.
Οι συγκεντρωτικές αναφορές για την αδυναμία της Ελληνικής Πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ροές και να διαχειρισθεί τα τρέχοντα προβλήματα πυροδοτούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνιές ενώ η σιωπη΄ή η μεροληπτική αναφορά των μέσων ενημέρωσης ενισχύει την δημοσιογραφία των πολιτών και την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα θετικά κι αρνητικά στοιχεία αυτής της εξέλιξης.
Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όρια της με τους θεσμικούς παράγοντες να αφίστανται ή να αποστασιοποιουνται ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.
Σε επίπεδο ΠΑΜΘ η οποία και σηκώνει διαχρονικά το βάρος των (λαθρο)μεταναστευτικών ροών είναι εμφανής πλέον η ανησυχία που επικρατεί στον ντόπιο πληθυσμό, κάτι που επιτάσσει την άμεση λήψη μέτρων από την Ελληνική Πολιτεία και την δημιουργία ενός Αποτρεπτικού Πυλώνα Εισδοχής.
1. Η εξαγωγή κι επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων έγινε από τον Γιώργο Ξ. Πρωτόπαπα, Διεθνολόγο Στρατηγικό Αναλυτή και Sr. Data Analyst στη Palo Services και η ποιοτική ανάλυση περιεχομένου έγινε από τον Νίκο Αρβανίτη. Η επεξεργασία των δεδομένων είναι ογκώδης και επισυνάπτεται ενδεικτική απεικόνιση της υπό εξέταση περιόδου (1-10/11)
2. Η χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” γίνεται σε διάκριση των υπολοίπων κατηγοριών αλλοδαπών εισελθόντων (αιτούντες ασύλου, πολιτικοί φυγάδες, διωκόμενοι, οικονομικοί μετανάστες) και αναφέρεται σε εκείνες τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του εθνικού και διεθνούς ποινικού δικαίου
10 Νοεμβρίου 2019
https://www.komotinipress.gr/i-lathrometanastefsi-apili-tin-thraki/