Η τριπλή εκτέλεση στον Λόγγο Αιγίου και η πολύνεκρη συντριβή του CH-47D Chinook πριν 16 χρόνια - Πώς συνδέονται;
Γράφει: Παναγιώτης Νάστος
Η εκτέλεση, δύο μελών της οικογένειας του 66χρονου Ελληνοαιγύπτιου επιχειρηματία Μιχάλη Ζουμπατλή και του ιδίου (στενού συνεργάτη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας) στο Λόγγο Αιγίου το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2005 είναι η μοναδική πολλαπλή δολοφονία που δεν έχει διαλευκανθεί.
Επίσης, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη το ελικόπτερο CH-47D Chinook με το οποίο σκοτώθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄, κατά τη μεταφορά του στο Άγιον Όρος το 2004,, δεν μπόρεσαν ποτέ να εξακριβωθούν πλήρως.
Δύο πρώτα κοινά στοιχεία, δύο πολύνεκρων υποθέσεων φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, οι οποίες όμως συνδέονται τελικά μεταξύ τους, όπως αποκαλύπτει το pronews.gr σήμερα.
Ο Ελληνοαιγύπτιος επιχειρηματίας Μιχάλης Ζουμπατλής, 66 ετών, ο γιος του, Νίκος Ζουμπατλής-Ραμζή, 40 ετών, επιχειρηματίας, και η μητέρα του Καλλιόπη-Φανή Ζουμπατλή, 59 ετών, εκτελέστηκαν το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2005 μέσα στο σπίτι τους, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το χωριό Λόγγο, από έναν μαυροφορεμένο εκτελεστή, ο οποίος πιθανότατα ήταν εξοπλισμένος με σύστημα νυχτερινής όρασης (μέσα στο απόλυτο σκοτάδια εντόπιζε τα θύματά του) και τα εκτελούσε με επανειλημμένους πυροβολισμού.
Από την εκτέλεση τραυματίστηκε και η γυναίκα του 40χρονου, Αμέντ Χαναάν Ζουμπατλή, 45 ετών.
Από τη φονική εισβολή γλίτωσαν τα παιδιά του Ελληνοαιγύπτιου, ένα δεκάχρονο κορίτσι και ένα πεντάχρονο αγόρι, τα οποία έφτασαν τρέχοντας στην πλατεία του χωριού και κατάφεραν, παρά την ταραχή τους να ενημερώσουν ότι «Κάποιοι σκοτώνουν τους γονείς μας».
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτελεστές ήταν περισσότεροι (4-5) και ότι ήρθαν από την θάλασσα με σκάφος. Η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι σίγουρα η διαφυγή έγινε με σκάφος.
Ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασε αρχικά τις εμπορικές δραστηριότητες του Μιχάλη Ζουμπατλή που διατηρούσε διαφημιστική εταιρεία στην Αίγυπτο και ήταν αντιπρόεδρος του εκεί Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στο μικροσκόπιο τέθηκαν η εργασία και οι επαφές του δολοφονηθέντος γιου του, Νίκου, ο οποίος δούλευε ως γραφίστας στην επιχείρηση του πατέρα του.
Όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «Ο τριπλός φόνος του Αιγίου παραμένει για μας μεγάλο μυστήριο. Έχουμε ορισμένες ισχυρές ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις. Και είναι φανερό ότι όσο περνά ο χρόνος οι ελπίδες εξιχνίασης του εγκλήματος θα λιγοστεύουν».
Πληροφορίες που έχει συλλέξει, συμπτωματικά, ξένη υπηρεσία στο πλαίσιο έρευνά της για κύκλωμα λαθρεμπορίου πετρελαίου και χρυσού του ISIS από το Ιράκ και οι οποίες ήρθαν σε γνώση του pronews.gr μιλάνε για στενή σχέση του δολοφονημένου Ζουμπατλή με τον, επίσης νεκρό, στο τραγικό ατύχημα της πτώσης του CH-47D Chinοok της Αεροπορίας Στρατού που είχε συμβεί 13 μήνες πριν, μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου!
Για την ακρίβεια υπάρχει η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες ήταν κάτι παραπάνω από στενοί φίλοι. Ήταν συνεργάτες με τον Ζουμπατλή να είναι πρόεδρος του Ελληνοαιγυπτιακού Επιμελητηρίου, και έμπορος χρυσού και πολύτιμων λίθων, και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έναν «φωτισμένο» άνθρωπο και Έλληνα, ο οποίος βοηθούσε τον έμπορο να αγοράζει χρυσό και πολύτιμους λίθους σε χαμηλό κόστος από την ιρακινή κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν στην δεκαετία του 1990, όταν το εμπάργκο είχε προκαλέσει «ασφυξία» στο ιρακινό καθεστώς.
Το 2004 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ήταν επίσημος προσκεκλημένος της Μονής Βατοπεδίου, όπου θα συμμετείχε στον εορτασμό της Αγίας Ζώνης.
Ξαφνικά οι δύο αυτοί άνθρωποι, ο Πατριάρχης και ο έμπορος διαμαντιών μέσα σε διάστημα ενός χρόνου σκοτώνονται ή δολοφονούνται. Μήπως η πτώση του CH-47D Chinook είχε σχέση με τις δραστηριότητές τους μέχρι και το 2003;
Άλλωστε ο Πατριάρχης ήταν ένας άνθρωπος με τόση αγάπη για τους ανθρώπους του αραβικού κόσμου και ειδικά του χριστιανούς του Ιράκ, που έκανε τα πάντα γα να βοηθήσει την χώρα που λιμοκτονούσε για να μπορέσει να τραφεί, καθώς το πρόγραμμα «food for oil» του ΟΗΕ δεν αρκούσε για να θρέψει ολόκληρο τον ιρακινό πληθυσμό.
Η εμπορία χρυσού και πολύτιμων λίθων από τα ιρακινά αποθέματα ήταν σίγουρα μια από τις δραστηριότητες του Μιχάλη Ζουμπατλή.
Συνακόλουθα μια ολόκληρη σειρά μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσε σοβαρά ενοχλημένη αυτή την δραστηριότητα: Από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που είχε βομβαρδίσει ο Σαντάμ Χουσεΐν, μέχρι τις βρετανικές υπηρεσίες...
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η τριπλή δολοφονία ήταν «κάτι παραπάνω από πράξη κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου».
«Ήταν μια πρωτοφανής εγκληματική ενέργεια», λέει απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ερεύνησε την υπόθεση. «Για πρώτη φορά είχαμε εισβολή του δολοφόνου στο σπίτι των θυμάτων του, τους οποίους πυροβόλησε με χαρακτηριστική ψυχραιμία μπροστά στα δύο παιδιά και έφυγε χωρίς να γίνει αντιληπτός.
Ο δράστης ήξερε πού ήταν ο πίνακας του ρεύματος και έκοψε τα καλώδια με τρόπο που, όπως προέκυψε από σχετική πραγματογνωμοσύνη που ζητήσαμε από τεχνικούς της ΔΕΗ, θα μπορούσε να προκαλέσει ηλεκτροπληξία σε κάποιον που δεν είναι άριστα καταρτισμένος και δεν το είχε ξανακάνει.
Στη συνέχεια μέσα στο σκοτάδι αιφνιδίασε τα θύματά του που βρίσκονταν στην αυλή. Έπιναν τον καφέ τους, μοιράζονταν ένα κομμάτι κέικ και άκουγαν ανέμελοι μουσική από το ραδιόφωνο».
Και συνεχίζει: «Όταν κόπηκε το ρεύμα ένα από τα θύματα επιχείρησε να τηλεφωνήσει στο κέντρο πληροφοριών του ΟΤΕ προκειμένου να μάθει τον τηλεφωνικό αριθμό για τις βλάβες της ΔΕΗ στην περιοχή. Είχε αρχίσει να μιλά με την τηλεφωνήτρια όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί.
Εμείς βρήκαμε μετά την υπάλληλο του ΟΤΕ η οποία, όπως μας είπε, πίστεψε ότι έπεφταν κροτίδες και δεν ενημέρωσε κανέναν.
Εμείς ειδοποιηθήκαμε από τους κατοίκους του Λόγγου όταν το κοριτσάκι της οικογένειας Ζουμπατλή βγήκε έντρομο στους δρόμους και κλαίγοντας έφτασε στην πλατεία του χωριού.
Εκεί τους είπε για το κακό που είχε συμβεί.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο δράστης έφυγε από την πλευρά της παραλίας χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Από το σπίτι δεν είχε κλέψει τίποτα. Ήταν φανερό ότι ήρθε μόνο για να σκοτώσει. Και το έκανε με εντυπωσιακή ηρεμία και επαγγελματισμό, όπως δρουν οι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι...»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε εκτεταμένες έρευνες για να βρουν τον φυσικό και τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος αλλά και το κίνητρο της μαζικής δολοφονίας.
Όπως αναφέρει άλλος έμπειρος αξιωματούχος των διωκτικών αρχών που παρακολουθούσε τις σχετικές ενέργειες:
«Δεν εντοπίσαμε κλήση από τη σάρωση κινητών. Εκείνη την περίοδο εξάλλου ήταν ακόμα ανεξέλεγκτη η αγορά καρτοκινητών, ενώ δεν είχαμε στη διάθεσή μας και τα συστήματα υποκλοπών. Είχαμε σταθεί ιδιαίτερα στην κίνησή του να κόψει το ρεύμα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι αυτός μπορούσε να δει μέσα στο σκοτάδι ενώ οι άλλοι όχι. Δηλαδή έκανε χρήση συστήματος νυχτερινής όρασης. Έτσι δρουν μόνο τα επιχειρησιακά τμήματα των μυστικών υπηρεσιών…».
Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2004 η Ελλάδα όταν το CH-47D Chinook, που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Άγιον Όρος και τη συνοδεία του, κατέπεσε στη θάλασσα, ανοικτά της χερσονήσου του Άθω, λίγο πριν προσγειωθεί, παρασύροντας στον θάνατο τους επιβαίνοντες.
Δεκαεπτά 17 νεκροί ο τραγικός απολογισμός, ανάμεσά τους και ο προκαθήμενος Αλεξανδρείας, Πέτρος. Η Ελλάδα πάγωσε.
Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 9:35 από το στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα και αναμένονταν να προσγειωθεί στο Άγιο Όρος στις 11:05.
Στις 10:54 είχε την τελευταία επαφή του με τον πύργο ελέγχου, ενώ οι πληροφορίες τότε έλεγαν ότι περί τις 11πμ το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ. Στις 4 το απόγευμα εντοπίζονται από τα σωστικά συνεργεία που είχαν σπεύσει στην περιοχή τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου.
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τη μοιραία πτώση
Λίγες μόλις ώρες μετά από το τραγικό δυστύχημα, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Ορισμένοι μίλησαν για ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό που συνεπάγονταν προβλήματα στη τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων.
Άλλοι είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με συγκεκριμένες παρτίδες από πτέρυγες που είχαν παρουσιάσει ρωγμές.
Όλα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν συνετέλεσαν στο να καλυφθεί η υπόθεση της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου.
Ο Πατριάρχης και οι συνοδοί του είχαν προορισμό την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος.
Μαζί με τον Πατριάρχη Πέτρο, στην μοιραία πτήση επέβαιναν:
– Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος
– Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος
– Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος
– Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά
– Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,
– Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος
– Ο Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη και δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα
– Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη
– Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,
– Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ
– Ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου
– Ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης
– Ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και
– Ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.
https://www.pronews.gr
Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2004 η Ελλάδα όταν το CH-47D Chinook, που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Άγιον Όρος και τη συνοδεία του, κατέπεσε στη θάλασσα, ανοικτά της χερσονήσου του Άθω, λίγο πριν προσγειωθεί, παρασύροντας στον θάνατο τους επιβαίνοντες.
Δεκαεπτά 17 νεκροί ο τραγικός απολογισμός, ανάμεσά τους και ο προκαθήμενος Αλεξανδρείας, Πέτρος. Η Ελλάδα πάγωσε.
Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 9:35 από το στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα και αναμένονταν να προσγειωθεί στο Άγιο Όρος στις 11:05.
Στις 10:54 είχε την τελευταία επαφή του με τον πύργο ελέγχου, ενώ οι πληροφορίες τότε έλεγαν ότι περί τις 11πμ το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ. Στις 4 το απόγευμα εντοπίζονται από τα σωστικά συνεργεία που είχαν σπεύσει στην περιοχή τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου.
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τη μοιραία πτώση
Λίγες μόλις ώρες μετά από το τραγικό δυστύχημα, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Ορισμένοι μίλησαν για ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό που συνεπάγονταν προβλήματα στη τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων.
Άλλοι είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με συγκεκριμένες παρτίδες από πτέρυγες που είχαν παρουσιάσει ρωγμές.
Όλα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν συνετέλεσαν στο να καλυφθεί η υπόθεση της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου.
Ο Πατριάρχης και οι συνοδοί του είχαν προορισμό την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος.
Μαζί με τον Πατριάρχη Πέτρο, στην μοιραία πτήση επέβαιναν:
– Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος
– Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος
– Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος
– Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά
– Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,
– Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος
– Ο Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη και δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα
– Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη
– Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,
– Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ
– Ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου
– Ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης
– Ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και
– Ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.
https://www.pronews.gr