Type Here to Get Search Results !

Κίνα: Αντιδορυφορικό Ραντάρ AESA

Το θηριώδες κινεζικό σύστημα AESA έχει τη δυνατότητα εντοπισμού, ιχνηλάτισης, υπολογισμού της ακριβούς τροχιάς και καταγραφής των δορυφόρων.

“STAR WARS”… Made in China: Αντιδορυφορικό Ραντάρ AESA κατά Starlink – SPACE X, δηλαδή κατά ΗΠΑ

Στο κατώφλι του Πολέμου των Άστρων – Νέο σύστημα ραντάρ AESA από την Κίνα για τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση δορυφόρων. Ο τεράστιος ρόλος που διαδραμάτισε και διαδραματίζει το ιδιωτικό δορυφορικό δίκτυο Starlink στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σε συνδυασμό βέβαια με άλλα κρατικά δορυφορικά δίκτυα των ΗΠΑ, φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο αυτό. Εξελίξεις που συνήθως περνούν απαρατήρητες, κυρίως γιατί δείχνουν άσχετες μεταξύ τους. Ασύνδετες. Επιχειρούμε να συνθέσουμε το παζλ που πλέον δημιουργεί συνθήκες τέτοιες που μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι πολύ σύντομα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επεκταθούν και στο διάστημα.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Άκρως εξειδικευμένα πυραυλικά συστήματα για την καταστροφή δορυφόρων αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ (Bold Orion) από τη δεκαετία του ‘60 καθώς και από την ΕΣΣΔ τότε, η οποία ανέπτυξε δορυφόρους-δολοφόνους. Δορυφόρους δηλαδή που τοποθετούνταν σε τροχιά πολύ κοντά στους δορυφόρους που προορίζονταν να καταστρέψουν και έφεραν εκρηκτική γόμωση.

Με την πυροδότησή της, γόμωση αυτή προκαλούσε την καταστροφή και των δύο δορυφόρων. Από το 2007, εισήλθε και η Κίνα στην ομάδα των χωρών με δυνατότητα καταστροφής δορυφόρων σε τροχιά, καθώς τη χρονιά εκείνη εκτελέστηκε με επιτυχία η πρώτη δοκιμή αντι-δορυφορικού (ASAT/Anti-SATellite) βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος κατέστρεψε έναν παλιό, εκτός ενέργειας μετεωρολογικό δορυφόρο.

Ακολούθησε και η Ινδία, ενώ η συνέχεια των δοκιμών αντι-δορυφορικών πυραύλων, οδήγησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην απόφαση οριστικής διακοπής τους με την αιτιολογία ότι τα διαστημικά συντρίμμια που προκαλούν, παραμένουν σε τροχιά γύρω από τη γη, αποτελώντας μεγάλο κίνδυνο για τα δορυφορικά δίκτυα εν ενεργεία, αλλά και για την ασφάλεια του διεθνούς διαστημικού σταθμού (ISS).

H ίδια η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, που τον Απρίλιο του 2022 ανακοίνωσε επίσημα την οριστική διακοπή των δοκιμών αντι-δορυφορικών πυραυλικών συστημάτων από την πλευρά των ΗΠΑ, κάλεσε τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία, να διακόψουν και αυτές με τη σειρά τους, τις δοκιμές αυτές. Σύμφωνα με τη NASA, εκατομμύρια κομμάτια διαστημικών συντριμμιών βρίσκονται σε τροχιά πάνω από τη γη.


Από αυτά, τα 23.000 περίπου, έχουν μέγεθος όσο ένα μπαλάκι του σόφτμπολ και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές. Μόνο η δοκιμή της Κίνας το 2007 “παρήγαγε” 2.800 κομμάτια συντριμμιών, ενώ άλλα 1.600 κατά προσέγγιση “παρήγαγε” η τελευταία ρωσική δοκιμή τον Νοέμβριο του 2021. Φυσικά όλα δείχνουν ότι οι τρεις χώρες που προαναφέρθηκαν δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την ενέργεια και την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι σήμερα έχουν πλέον αναπτυχθεί και άλλα μέσα για την αδρανοποίηση, ή την ολική απενεργοποίηση δορυφόρων σε τροχιά, χωρίς να απαιτείται η καταστροφή τους. Με τη χρήση συστημάτων λέιζερ υψηλής ισχύος μπορούν να καταστραφούν οι αισθητήρες και τα συστήματα επικοινωνιών δορυφόρων που βρίσκονται σε χαμηλή περιγήινη τροχιά (κατασκοπευτικοί – επιτήρησης), ενώ και τα σήματα που δέχονται ή εκπέμπουν προς επίγειους σταθμούς, μπορεί να παρεμβληθούν ή να υποκλαπούν.

Προς το παρόν επομένως και μέχρι οι τρεις άλλες χώρες που προαναφέρθηκαν να καλύψουν την απόσταση που τις χωρίζει από τις ΗΠΑ σε αυτούς τους τομείς, οι δοκιμές πυραυλικών αντι-δορυφορικών συστημάτων δεν πρόκειται να διακοπούν. Αντιθέτως θα ενταθούν. Σημαντική ένδειξη του γεγονότος αυτού, ή απόδειξη, είναι η πρόσφατη παρουσίαση από την Κίνα, ενός νέου ραντάρ εντοπισμού και ιχνηλάτισης δορυφόρων που πετούν σε χαμηλή τροχιά.

Πρόκειται για το σύστημα τεχνολογίας AESA τύπου SLC-18P που παρουσιάστηκε στην αεροδιαστημική έκθεση του Zhuhai για το 2022 και πήρε το προσωνύμιο Anti-Starlink Radar από τους Κινέζους. Φανερώνοντας έτσι και τον πραγματικό του ρόλο. Με βάση τις πληροφορίες που γνωστοποιήθηκαν, το σύστημα προορίζεται για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση (ιχνηλάτιση) διαστημικών στόχων (δορυφόρων), που βρίσκονται σε τροχιά σε απόσταση 500 έως 2000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης.

Το θηριώδες κινεζικό σύστημα AESA έχει τη δυνατότητα εντοπισμού, ιχνηλάτισης, υπολογισμού της ακριβούς τροχιάς και καταγραφής των δορυφόρων. Οι Κινέζοι επίσης υποστηρίζουν ότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα καταγραφής και των χαρακτηριστικών εκπομπής των δορυφόρων, ενώ μπορεί να στοχοποιήσει αρκετούς ταυτόχρονα! Η ανάπτυξη του νέου αυτού συστήματος, έρχεται λοιπόν ως απάντηση στο αμερικανικό δίκτυο Starlink της εταιρείας SPACE X.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της τελευταίας με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρεται μάλιστα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης και πολυηχητικών πυραύλων. Το μέγεθος της απειλής για την Κίνα και όχι μόνο, γίνεται αντιληπτό λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, τρία μόλις χρόνια από την εκτόξευση των πρώτων μικρών δορυφόρων του δικτύου Starlink, 3000 μονάδες τέθηκαν σε τροχιά και είναι ήδη ενεργές!

Η SPACE X σκοπεύει να τοποθετήσει σε τροχιά σχεδόν 12.000 τέτοιους δορυφόρους, ενώ το δίκτυο Starlink μπορεί να εμπλουτιστεί με μέχρι και 42.000! Κινέζοι αναλυτές εκτιμούν ότι το δίκτυο δορυφόρων Starlink, το οποίο λειτουργεί ως δίκτυο πολλών μικρών φορέων αισθητήρων, θα επιτρέψει την αύξηση της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων από και προς αεροσκάφη, μονάδες επιφανείας, οχήματα και επίγειους σταθμούς διοίκησης και ελέγχου, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατά 100 φορές.

Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η Κίνα έχει αποδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη αντι-δορυφορικών συστημάτων και όπλων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η ανάπτυξη του ραντάρ SLC-18P από την CETGC (China Electronics Technology Group Corporation). Το σύστημα λειτουργεί στο φάσμα χαμηλών συχνοτήτων (μπάντα P), προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ιχνηλάτησης και εγκλωβισμού πολλαπλών στόχων και να ερευνά περιοχές μεγάλου εύρους, χωρίς περιορισμούς από καιρικές συνθήκες.

https://www.defence-point.gr/

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Total Pageviews